keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Jääkynttilä - miten se tehdään?



Tuossa Joulun aikoihin kokeilin tehdä jääkynttilän. Ja onnistuihan se, vaikka värkkejä ei ollut ihan täysimittaiseen kappaleeseen. Tässä kuvasarja jääkynttilän valmistuksesta:



Hanki 7 tai 14 tyhjää litran maitopurkkia. Huuhtele purkit ja täytä vedellä lähes täyteen, mutta kaikkiin yhtä paljon.

Hanki pyöeitä ilmapalloja. Yksikin riittää, mutta ehkä parempi varoiksi käyttää useampaa. Täytä pallo vedellä. Tuin palloa täytön ajan juomalasilla, koska kaula venyy veden painosta pitkäksi. Täytön kanssa saa olla tarkkana ettei kaula irtoa ja suihki vettä pitkin poikin.. ja liian täyteenkään ei saa laittaa.. silloin tapahtuu puhkeaminen!

Sido pallon suu kun se on täynnä, halkaisijaltaan n. 25 cm.









Vie täytetyt maitopurkit ja ilmapallot pakkaseen. Maitopurkit jäätyy nopeammin. Luulisin että ne olivat umpijäässä n. 6 tunnin jälkeen 10 asteen pakkasessa. Ilmapallot sensijaan kestää kauemmin. Itse jäädytin sitä 15 tuntia, eikä ollut lähellekkään umpijäässä, mutta aika loppui kesken. Parasta antaa sen jäätyä useita päiviä, niin varmasti tulee umpijäähän. Asettele pallot tasaiselle alustalle ja tue pystyyn lumella. Jos haluat enemmän pisaran mallia, asettele kaula "roikotuksiin".



Jäätymisen jälkeen riko purkit ja pallo, Jos pallo ei ole umpijäässä, riko se alapäästä ja valuta vesi pois.
Asettele seitsemän jäistä harkkoa ympyrän muotoon tasaiselle alustalle. Kun ympyrä on symmetrinen, poista yksi harkoista. Sumuta suihkupullolla harkkojen liitospintoja, jolloin ne jäätyy kehäksi.

Jos harkkoja on 14, asettele toinen kerros samalla tavalla vedellä liimamalla ensimmäisen kerroksen päälle. Ja se yksi irrallinen.. kai nekin liimataan toisiinsa päittäin. Suihkutuksen ja jäätymisen jälkeen on muodostunut jäinen "putki". Asettele jääpallo muodostelman huipulle. Suihkuta sekin kiinni pilareihin.

Aseta palava kynttilä pilareiden keskelle ja sulje kehä sillä irrallisella harkolla.


Kuvasta näkee miten pallon yläosa vain on paksummasti jäässä ja se loistaa eri tavalla kuin ontto keskiosa. Ymmärtääkseni koko kuupa valaistuisi jos olisi umpijäässä. Ehkä ensikerralla?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti